..

Friday, August 12, 2011

komen sikit :: Nak Jawab Soalan atau Nak Pandai

Sekarang ni masa ulangkaji. Ramailah pelajar yang mengambil Mat Tambahan yang nampak besemangat nak belajar. Nak cerita sikit......bila di kelas tambahan atau apa-apa kelas lah yang diadakan nampak sangat jurang antara dua mazhab.

Mazhab yang belajar teknik menjawab semata-mata nampaknya bersusah payah mencuba untuk menjawab setiap soalan yang baru dijumpai. Tapi kalau diberi soalan yang pernah mereka buat nampak ok je. Bila dipaksa menjawab mereka nampak sukar untuk berfikir dan bila cikgu bagi penerangan, mereka ni asyik tanya itukah jawapannya cikgu.......walaupun masih dipertengahan penyelesaian. Nampak sangat mereka ni belajar nak jawab soalan semata-mata .. asik nak jawapa aje.

Mazhab yang belajar untuk pandai nampak lebih selesa. Mereka cuba berfikir untuk menjawab dan kalau mereka bertanya pun nampak lebih matang (contohnya: ... betul ke ni cikgu setakat yang saya buat.... walaupun agak ragu-ragu untuk teruskan). Mereka juga tidak mudah putus asa bila menjawab soalan kertas dua yang memerlukan penyelesaian yang agak panjang.

Harap dapat pelajar semua renung-renungkan. Tepuk dada tanya selera. Ke mana hala tuju anda, anda yang tentukan ........ demi mencapai wawasan negara.

No comments: